U primorskom selu Trnovica korisnici centra Josipovac sudjelovali na jubilarnoj i međunarodnoj 20. Likovnoj koloniji

28.05.2019

Danas je u Trnovici, malenom selu u općini Dubrovačko primorje, održana 20. jubilarna i međunarodna Likovna kolonija Trnovica! 

U Trnovici se okupilo više od 50 slikarica i slikara iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije. 

"Začinjavci" ove jedinstvene likovne i kulturne manifestacije, koja baš nema podršku matične općine, niti županije, ali zato ima podršku i nesebičnu pomoć ljudi iz Trnovice i prijatelja Trnovice, su Nevenka Đirlić, Nikola Grošeta, Pero Grošeta, Srećko Jarak, Ivo Jerinić  i Mato Jerinić, kao i nažalost prerano pokojni Pero Miljković - Limunada, koji su pokrenuli koloniju želeći u svom voljenom i rodnom selu Trnovici ponajprije obnoviti zgradu osnovne škole, jedinstveno djelo ruralnog graditeljstva, za koje su i oni i mnoge generacije žitelja Trnovice bili sentimentalno vezani. 

Cilj je dostignut, škola je obnovljena i spašena od propadanja, likovni umjetnici vole slikati i biti u Trnovici, pa se nastavilo dalje, vrijedne ruke su izgradile veliku vodospremu, uređena je bivša čitaonica i učiteljski stan, kojeg po potrebi mogu koristiti i umjetnici i seljani, a jako su ponosni i na staro ognjište, zaštićeni spomenik kulture, dovedeno u prvobitno stanje. 

Sudionike i goste 20. Likovne kolonije u ime organizatora je pozdravio, i poželio im dobrodošlicu u Trnovicu, Mato Jerinić, spomenuvši na početku u proteklu godinu dana preminule redovite sudionike, Jagodu Lasić i Iva Biočinu, koji su pozdravljeni toplim aplauzom. Njih više nema, ali i njihova djela, nastala u proteklih 19 Likovnih kolonija Trnovica, žive i krase prostore osam bolničkih odjela Opće bolnice Dubrovnik, koje je Likovna kolonija Trnovica darivala i pomogla likovno oplemeniti i uljepšati. 

Za zabavu likovnih umjetnika i gostiju bili su "zaduženi" Gordan Prišlić Vjeverica, Tonći Toto Rilović i KUD Primorska Lijera svojim čuvenim linđom, a uz njih su se u balanju linđa okušali i (ne)vještiji nazočni. 

Dragi gosti 20. Likovne kolonija Trnovica su, po redovitom običaju, i ove godine  bili i dugogodišnji prijatelji iz Centra za rehabilitaciju Josipovac, koji s velikim veseljemi radošću na papir crtežima prenose svoje osjećaje i doživljaj svijeta oko sebe... 

Po svemu sudeći Likovna kolonija Trnovica "ide" i dalje, bez obzira što je slikare i goste, kako je Mato Jerinić i sam rekao, prije dvadeset godina pozdravljao crnokos, a sad sijed, i to, sad već  po dobrom dvadesetogodišnjem običaju, opet zadnje subote u svibnju.


 

 

Kontakti

Centar za rehabilitaciju Josipovac

Na rijeci 13a, 20207 Mlini
Matični broj: 1151703
OIB: 62252145399
E-mail: czrjosipovac@gmail.com
Žiro račun: 2390001-1100018310 HPB v.d.ravnateljica Jelena Đuraš Gleđ

Tel: ravnateljica 020/ 312-221
računovodstvo 020/ 312-220
Odjel njege i brige o zdravlju 020/ 422-202
Fax: 020/ 414-054, 020/416-438

Naša djelatnost

Centar za rehabilitaciju Josipovac

U Centru za rehabilitaciju Josipovac trenutno je smješteno 30 korisnika s intelektualnim teškoćama s pridruženim tjelesnim i višestrukim smetnjama . Stambeni uvjeti u ustanovi zadovoljavaju moderne načine skrbi. Centar Josipovac pruža i usluge poludnevnog boravka u koji su uključena 22-a korisnika.